Home > Behandelingen > Huidtherapie > Littekentherapie

Littekentherapie

Inhoud

Voor welke littekens is littekentherapie geschikt?

Er zijn verschillende soorten littekens als gevolg van verschillende oorzaken. Deze littekens zijn:

  • Acne littekens: deze littekens zijn ontstaan tijdens vaak heftige acne. Het eerste wat opvalt is dat de huid kleine deukjes en putjes bevat met daarbij kleurverschillen.
  • Littekens na een wond: dit kan een operatiewond of wond zijn na bv een ongeval. Vaak zijn de hechtingen nog zichtbaar omdat deze lichter van kleur zijn. Omdat dit soms diepere wonden zijn kan de huid gevoelig zijn. Ook kunnen deze littekens verkleefd zijn waardoor sprake is van bewegingsbeperkingen.
  • Striae: lichte en rood-paarse strepen dicht bij elkaar op een deel van de huid. Striae is vaak het gevolg van een sterke plaatselijke onderliggende groei waardoor de huid opgerekt is. Meer weten over striae of de behandeling van striae?

Hieronder gaan we in op de behandeling van acne-littekens en wond-littekens.

Littekentherapie bij acne littekens

Acne littekens zijn klein en oppervlakkig. Dat betekent dat de behandeling zich concentreert op het oppervlak van de huid. Geen diepgaande massages of iets dergelijks. Er zijn afhankelijk van de bevinding bij de intake verschillende methodes om acne littekens te behandelen, te weten:

  • littekentherapie met CO2-laser: de laser stimuleert de huid nieuw collageen en elastine te maken door gaatjes in de huid te maken. De bovenste huidlaag zal hierdoor afschilferen waarna er van onderuit een nieuwe huid opgebouwd wordt. Hierdoor worden de kleine littekentjes opgevuld waardoor de huid er beter uitziet.
  • Medische peeling: bij een chemische peeling wordt met een zuuroplossing de bovenste huidlaag verwijderd. Hierdoor vlakken de littekens af en worden dus minder zichtbaar.
  • Microdermabracie: hierbij wordt de bovenste laag van de huid min of meer afgeschuurd. De onderste laag bouwt en hersteld de huid weer. Met als gevolg dat littekentjes opgevuld en derhalve de huid gladder wordt.
  • Microneedling: wordt ook wel ingezet bij slecht doorbloede littekens. Hierdoor wordt het litteken soepeler en egaler van kleur gemaakt. Daardoor zijn de acnelittekens uiteindelijk minder zichtbaar. Het principe is gelijk aan het gebruik van de CO2-laser.

Littekentherapie bij wond littekens

In de basis zal de behandeling van wond littekens bestaan uit een littekenmassages. Manueel of met behulp van Endermologie. In specifieke situaties zullen Silliconenpleisters worden gebruikt.

Hoe werkt littekenmassage?

Met een speciale massagetechniek wordt door de huidtherapeut de doorbloeding verbeterd. Daarnaast worden harde plekken weer soepel. Ook de verkleving die dieper zit kan hierdoor los komen. Er kan in geval van verkleving ook gebruik gemaakt worden gemaakt van Endermologie technieken. Hierbij wordt een apparaat gebruikt waarbij de kop van het apparaat over de huid gerold wordt. Deze kop tilt door zuigtechnieken de huid op. Hierdoor wordt het litteken opgetild en los gemaakt van de onderste laag waar de verkleving zit.

Wat doen Silliconenpleisters bij littekens?

Bij nieuwe littekens kunnen Silliconenpleisters ingezet worden. Dit zijn gel-achtige pleisters die op maat gemaakt worden. Deze voorkomen verdikking van het litteken. Maar ook na de littekenmassage is dit een bruikbaar middel om het litteken soepel te houden.

Worden de behandelingen vergoed door zorgverzekeraars?

Indien een litteken verkleefd is zijn er zorgverzekeraars die de behandelingen – deels – vergoeden uit de aanvullende pakketten. Informeer in elk geval altijd bij je zorgverzekeraar.

Indien je hieronder een kliniek selecteert, dan kies je voor:

  • 165 zelfstandige klinieken waar de eigenaar zich direct verantwoordelijk voelt voor de geleverde kwaliteit
  • deskundige behandeling door een HBO-huidtherapeuten die aan alle vereisten voldoen
  • klinieken die erkend zijn door alle zorgverzekeraars
foto van twee huidtherapeuten
Twee huidtherapeuten die er voor gaan

Littekentherapie bij jou in de buurt?

Plan een intake