Wellicht hoor of lees je het vaker over behandelingen huidtherapie : “invasieve of non-invasieve huidbehandeling”. Wat is dat? We leggen het hieronder voor je uit.
Invasieve behandelingen
Een invasieve behandeling is een behandeling waarbij met instrumenten het lichaam wordt binnengedrongen. Dit gebeurt dan om bijvoorbeeld een diagnose te kunnen stellen, een medische interventie uit te voeren of een medische aandoening te behandelen. Dit laatste, het behandelen, wordt ook door een huidtherapeut uitgevoerd.
Invasieve behandeling door een huidtherapeut
In de context van huidtherapie kunnen er eveneens invasieve behandelingen worden uitgevoerd. Maar deze zijn over het algemeen veel minder ingrijpend dan chirurgische ingrepen. Huidtherapie omvat een breed scala aan procedures en behandelingen die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en het uiterlijk van de huid. Sommige van deze behandelingen kunnen dus invasief zijn. Dat betekent dat ze de huid binnendringen of oppervlakkig bewerken. Hier zijn enkele voorbeelden van invasieve behandelingen in de huidtherapie:
- Coagulatie: Door verhitting worden steelwratjes, ouderdomswratjes en oppervlakkige haarvaatjes (couperose) verwijderd.
- Chemische peelings: Bij deze behandeling wordt een chemische oplossing op de huid aangebracht om de bovenste huidlagen te exfoliëren. Dit kan helpen bij het verminderen van rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken en acne littekens.
- Microneedling: Dit is een techniek waarbij kleine naalden in de huid worden ingebracht om microscopische verwondingen te veroorzaken. Dit stimuleert de natuurlijke collageenproductie en kan helpen bij het verminderen van rimpels, littekens en huidverslapping.
- Lasertherapie: Verschillende soorten lasers kunnen worden gebruikt voor huidtherapie. Indien een laser wordt ingezet om tatoeages te verwijderen dan is dat invasief.
Non-invasieve behandeling door een huidtherapeut
Non-invasieve behandelingen in de huidtherapie zijn procedures die de huid verbeteren zonder dat er incisies, naalden of andere invasieve methoden nodig zijn. Deze behandelingen zijn meestal minder belastend en vereisen vaak geen hersteltijd. Hier zijn enkele voorbeelden van non-invasieve behandelingen in de huidtherapie:
- Oedeemtherapie: veelal is dit een manuele behandeling waarbij de huid licht gemasseerd wordt. Soms wordt een lymfapress ingezet.
- Lichttherapie: Deze behandeling maakt gebruik van verschillende lichtbronnen, zoals LED-lampen of laserapparaten, om de huid te verbeteren. Het kan helpen bij acne, vermindering van rimpels en het verminderen van roodheid.
- Lasertherapie: Voor huidverstrakking kan de energie van de laser zich richten onder de huid, waardoor de bovenste laag intact blijft. In de onderste laag wordt hierdoor de aanmaak van collageen gestimuleerd.
- Cryotherapie: Hierbij wordt de huid blootgesteld aan extreem koude temperaturen om ontstekingen te verminderen en de huid te verfrissen.
- Microdermabrasie: Dit is een invasieve procedure waarbij een apparaat wordt gebruikt om de bovenste laag van de huid voorzichtig te exfoliëren. Het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en kan worden gebruikt om de textuur en de algehele uitstraling van de huid te verbeteren.