Oedeemtherapie
Inhoud
- Wat is oedeem?
- Hoe ontstaat lymfoedeem?
- Behandeling van oedeem door een huidtherapeut?
- Kun je van oedeem genezen?
- Valt oedeemtherapie onder verzekerde zorg?
- De huidtherapeut is een oedeem-specialist
- Oedeemtherapie bij jou in de buurt?
Wanneer je last hebt van oedeem (vochtophoping) kun je voor behandeling hiervan bij de huidtherapeut terecht.
Wat is oedeem?
Oedeem is een vochtophoping in het weefsel. Dit zie je bijvoorbeeld vaak in de onderbenen, maar kan in het hele lichaam voorkomen. Er zijn verschillende soorten oedeem, te weten:
- Veneus oedeem: wat veneuse oedeem is, lees je hier
- Lipoedeem, lees hier meer over Lipoedeem
- Lymfoedeem
Dit artikel gaat specifiek over de behandeling van lymfoedeem.
Hoe ontstaat lymfoedeem?
Lymfoedeem kan op verschillende manieren ontstaan. Er wordt een onderscheid gemaakt in primair lymfoedeem (aangeboren) en secundair lymfoedeem (als gevolg van een bijvoorbeeld aandoening, behandeling of ander trauma).
Bij primair lymfoedeem is sprake van een afwijking in ofwel de aanleg van het lymfesysteem, of de aanmaak van lymfevocht.
Secundair lymfoedeem ontstaat wanneer er door bijvoorbeeld een operatie of trauma schade optreedt aan het lymfestelsel, waardoor het lymfevocht niet meer normaal kan worden afgevoerd. Hierdoor wordt de druk in de vaten zo hoog, dat het lymfevocht uit de vaten treedt en zich ophoopt in het (onderhuids)weefsel.
Een bekend voorbeeld is een borstkanker-operatie. Hierbij kunnen de “poortwachtersklieren” in oksels worden verwijderd worden. De “poortwachtersklier” is feitelijk de lymfeklier die zich dicht bij een tumor bevindt en voor de verspreiding van kankercellen naar andere delen van het lichaam via het lymfestelsel verantwoordelijk is. Daarom wordt deze bij een operatie gescand op kankercellen en bij aanwezigheid hiervan verwijderd. Als gevolg hiervan kan oedeem in de arm moeilijk afgevoerd worden.
Behandeling van oedeem door een huidtherapeut?
Oedeemtherapie door een huidtherapeut bestaat uit een combinatie van verschillende technieken. Het uiteindelijke behandelplan wordt tijdens het intakegesprek met u vastgesteld. Mogelijke behandelingen zijn:
- Ambulante compressietherapie (zwachtelen). Er worden rekbare zwachtels aangebracht om het aangedane gebied. Deze behandeling wordt vaak als eerst ingezet om het oedeem terug te dringen.
- Manuele lymfedrainage. Door middel van een speciale massagetechniek worden de lymfevaten gestimuleerd om het vocht op te nemen en af te voeren. Verhard weefsel (fibrose) wordt op een speciale manier gemasseerd, waardoor de verklevingen verminderen en het weefsel versoepelt.
- Aanmeten van compressiekousen (steunkousen). Wanneer de afname van het oedeem is gestabiliseerd, wordt een compressiekous (of ander compressiehulpmiddel zoals een hemd of broek) aangemeten om het effect te behouden. De compressiekous dient dagelijks gedragen te worden. Meer weten of het aanmeten van compressiekousen.
- IPC therapie. Het is mogelijk om tijdens de behandelingen óf in uw thuissituatie, gebruikt te maken van IPC therapie. IPC staat voor Intermitterende Pneumatische Compressie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciaal manchet met verschillende kamers, welke één voor een worden opgeblazen met lucht door een compressiepomp. Er ontstaat zo een pompende massage welke ervoor zorgt dat het lymfoedeem wordt afgevoerd.
- Endermologie. Voornamelijk indien er sprake is van verklevingen in het weefsel, kan endermologie onderdeel van het behandelplan zijn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een apparaat wat een vacuüm creërt, en zo de huid als het ware ?optilt?. De rollers op de kop masseren de huid en met name het onderhuids bindweefsel (waar de verklevingen vaak gelokaliseerd zijn).
- Lymfetaping: Door het op een specifieke manier aanbrengen van medische tape, is het mogelijk het lymfesysteem te ondersteunen het oedeem af te voeren.
- Zelfmanagement. Uw huidtherapeut zal u altijd voorzien van leefstijladviezen, oefeningen en tips waardoor u zelf thuis actief kunt bijdragen aan de vermindering van uw klachten.
Kun je van oedeem genezen?
Oedeem is een symptoom van een onderliggende oorzaak. Het is dus van belang de onderliggende oorzaak aan te pakken. In de regel kan oedeem worden behandeld waardoor dit verminderd. Hierna kan de behandeling ingezet worden gericht op stabilisatie. Volledig verdwijnen komt niet vaak voor maar hangt uiteindelijk af van de oorzaak. Indien bv oedeem het gevolg is van een zwangerschap of overmatig zitten of een reactie op medicatie, dan kan dat weer verdwijnen. Maar indien oedeem chronisch is dan kan de focus beter gelegd worden op verminderen van de symptomen.
Valt oedeemtherapie onder verzekerde zorg?
Bij chronisch oedeem vallen de eerste 20 behandelingen onder de aanvullende verzekering. Alle behandelingen hierna zijn verzekerd via de basis verzekering. Ook het vervangen van therapeutische elastische kousen vallen onder de basis verzekering.
Of de eerste 20 behandelingen vergoed worden hangt dus van uw aanvullende verzekering af. Soms bevat dit een bedrag maar meestal betreft het een aantal behandelingen.
De huidtherapeut is een oedeem-specialist
Het brede aanbod van behandelingen “oedeem” die een huidtherapeut kan uitvoeren maakt de huidtherapeut een echte specialist op dit gebied.
Oedeemtherapie bij jou in de buurt?
Noord-Holland
Zuid-Holland
Utrecht
Gelderland
Noord-Brabant
Flevoland