Laser ontharen

Inhoud

Overweeg jij een behandeling om van je overmatige en ongewenste haargroei af te komen? Wellicht is laser ontharen dan een geschikte behandeling voor jou. Lees hieronder alle feiten.

Wat is laser ontharen?

Bij laser ontharen worden huidzakjes dusdanig verwarmt waardoor ze vernietigd worden. Hierdoor groeien er geen haren meer uit deze huidzakjes. Deze lichtbundel is feitelijk een laser en bevat geconcentreerde energie.

Een behandeling laser ontharen wordt als volgt uitgevoerd:

  1. Voorbereiding: Voordat de behandeling begint, zal de huid worden gereinigd en mogelijk geschoren om ervoor te zorgen dat de laserstraal zich richt op de haarzakjes en niet op het haaroppervlak.
  2. Bescherming van de ogen: Zowel de patiënt als de behandelaar dragen meestal een speciale bril om de ogen te beschermen tegen de intense laserstralen.
  3. Instellingen aanpassen: De behandelaar stelt de laser in op basis van het huidtype, haarkleur en de gewenste resultaten. Verschillende soorten lasers kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de kliniek en het type apparatuur dat ze hebben.
  4. Laserpulsen: De behandelaar plaatst het laserapparaat op de huid en geeft gecontroleerde laserpulsen af. Het laserlicht wordt geabsorbeerd door het pigment (melanine) in de haarzakjes. De hitte van de laser beschadigt de haarzakjes, waardoor de groei wordt vertraagd of gestopt.
  5. Koeling: Om de huid te beschermen tegen de hitte van de laser, wordt vaak koeling toegepast. Dit kan worden gedaan met behulp van een koelsysteem dat is geïntegreerd in het laserapparaat of met behulp van een koelapparaat dat voorafgaand aan de laserpuls op de huid wordt aangebracht.
  6. Evaluatie: Na elke behandeling kan de behandelaar de resultaten evalueren en het behandelplan zo nodig aanpassen. Over het algemeen zijn meerdere behandelsessies nodig om de beste resultaten te bereiken, omdat de haargroei in verschillende fasen zit.
Laserontharen kin
Laserontharen kin met beschermbril

Hoe effectief is laser ontharen?

In het algemeen is laser ontharen heel effectief. Maar het hangt wel van een aantal factoren af. Deze factoren zijn:

  1. Haarkleur: Lasers werken het beste op donker haar omdat het pigment (melanine) in het haar het laserlicht absorbeert. Donker haar bevat meer melanine, waardoor het gemakkelijker te behandelen is. Mensen met blond, grijs of rood haar hebben minder melanine en kunnen minder gunstige resultaten ervaren.
  2. Huidskleur: Verschillende lasers zijn ontworpen om te werken op verschillende huidskleuren. Traditioneel waren lasers het meest effectief op mensen met een lichte huid en donker haar, omdat het contrast tussen het haar en de huid de laserbehandeling optimaliseerde. Er zijn echter geavanceerdere lasers ontwikkeld die ook geschikt zijn voor mensen met een donkerdere huidskleur.
  3. Haardikte en groeicyclus: Dikkere haren kunnen beter reageren op laserbehandelingen dan dunne haren. Bovendien werkt laserontharing het beste op actief groeiende haren, omdat de laser de haarzakjes tijdens die fase kan beschadigen. Aangezien niet alle haren tegelijkertijd in de actieve groeifase zijn, zijn meerdere behandelingen nodig om alle haren te bereiken tijdens hun actieve groeifase.

Natuurlijk hangt de effectiviteit van laser ontharen ook af van de gebruikte laser-apparatuur. Is deze wel goed?

Hoe snel heb ik resultaat met laser ontharen?

Zoals eerder aangegeven zijn haren in de groeifase gevoelig voor de laserwarmte. Vergis je niet maar je haren worden periodiek vervangen. Hierdoor zijn er altijd haren in de groeifase (anagene fase). In deze fase worden de haarzakjes door de laserstraal vernietigd. Er zijn vier tot zes weken later, afhankelijk van je huidtype en te ontharen lichaamsdeel, weer nieuwe haren in de groeifase gekomen. Deze kunnen dan opnieuw met de laser vernietigd worden. Dit proces herhaald zich gemiddeld zo’n acht keer. Houdt dus rekening met tussen de 6 en 10 behandelingen. Bij 8 behandelingen keer 6 weken is de behandelduur dus 48 weken. Nu is 48 weken wel lang voor je resultaat. En kun je in de zomer wel door met je laser behandelingen?

Wat is de beste voorbereiding voor een laser behandeling?

Om je optimaal voor te bereiden voor een laser ontharing behandeling hebben we de volgende tips voor je:

  1. Vermijd blootstelling aan de zon: Het is belangrijk om blootstelling aan de zon te minimaliseren voordat je een laserbehandeling ondergaat. Het meest effectief werkt laser ontharen nu eenmaal op een huid met weinig pigment zodat het pigment in de haar maximaal warmte doorgeef aan de haarzakjes.
  2. Stop met het gebruik van bepaalde ontharingsmethoden: Plukken, harsen en het gebruik van ontharingscrèmes moeten worden gestaakt vóór de laserbehandeling, omdat deze methoden het haarzakje verwijderen en de laserbehandeling minder effectief kunnen maken. Vooraf scheren is niet aan te raden omdat de huidtherapeut dan niet kan zien hoe de haargroei is. Denk aan kleur van de haar en de dichtheid. Hierdoor kan de huidtherapeut de laser niet optimaal instellen voor je.

Is laserontharen pijnlijk?

Bij het ontharen met een laser wordt in de regel de huid verkoeld. Daarnaast hebben de lasers op de kop een koelelement zitten. Dat is niet voor niets. Deze koeling moet er voor zorgen dat de pijn van de behandeling minimaal is. Vaak wordt de pijn van elke laser-puls vergeleken met het schieten van een elastiekje op de huid. En natuurlijk hangt het erg af van het lichaamsdeel dat wordt behandeld. In het algemeen valt het dus wel mee en hangt het van een aantal factoren af, o.a. ook van je pijngrens. Naast pijn vraag je je misschien af of laser ontharen veilig is. Immers, je hoort wel eens wat.

Is laserontharen beter dan ontharen met een IPL?

In het algemeen wel. In essentie komt het er op neer dat een laser meer energie gebundeld op de huid kan richten. In de regel kunnen lasers ook beter ingesteld worden op huidtype en haarkleur. Bij IPL ontharen is de bundel (lichtflits) meer verspreid, het te behandelen oppervlak is in de regel groter dan met laser. Met een filter kan dan de juiste lichtfrequentie worden gekozen. De effectiviteit per oppervlak is hierdoor met een laser in het algemeen groter.
Maar bij grote oppervlakken van de huid, bijvoorbeeld een rug, kan het slimmer zijn een IPL te gebruiken. Dit vanwege het grotere oppervlak van de kop en dus lichtbundel per flits.

Hoe werkt laserontharing?

Bij ontharen met laser wordt gebruik gemaakt van een zeer sterke lichtbron van één bepaalde golflengte licht. Deze golflengte is gericht op het pigment van de haar. Het licht van die golflengte – die veel energie bevat – wordt via het pigment van de haar geleid naar de haarwortel. De haarwortel wordt dan zodanig warm dat deze wordt vernietigd en er geen nieuwe haar kan terug groeien. Met name haren in een groeifase zijn hier gevoelig voor. Daarnaast is het noodzakelijk dat de haren pigment, ofwel kleur bevatten, die de warmte geleidt naar de haarwortel.

Wanneer is laser ontharen niet mogelijk?

In bepaalde situaties is het niet mogelijk om een laserbehandeling te ondergaan. Bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent of bepaalde medicatie (vaak antibiotica) gebruikt. Ook bij sommige aandoeningen is het verstandig om eerst met je behandelend arts te overleggen of laserontharing geschikt is. Tijdens een intakegesprek wordt dit altijd uitvoerig met je besproken.

In sommige andere gevallen is laser ontharen niet mogelijk.

Laser ontharen van een donkere huid.

Heb je een donkere huid en donkere haren? Dan volgt uit voorgaande “theorie” dat laser ontharen misschien niet mogelijk is. Of toch wel?

wamtegeleiding naar haarwortel
warmtegeleiding door het pigment van de haar naar de haarwortel

Wat kost laserontharen en wat wordt vergoed?

Laser ontharen is in vrijwel altijd goedkoper dan Elektrisch Epileren. Dat komt omdat het te behandelen oppervlak efficiënter kan worden behandeld (niet haartje voor haartje). Daar weegt het doorberekenen van de kosten voor de laser-apparatuur niet tegen op. Pas tijdens een intake kun je een beeld krijgen van de kosten omdat dan immers de huidtherapeut op basis van je overbeharing (type huid, kleur, haardikte) een inschatting kan maken voor je.

Wat vergoedt de zorgverzekeraar?

Alleen overbeharing in het gelaat en halsgebied worden vaak vergoed uit de aanvullende pakketten die de zorgverzekeraars aanbieden. Meestal is dat een budget. Overbeharing van andere lichaamsdelen worden niet vergoed. Tenzij dit het gevolg van een bijzonder aandoening is is er een kans op vergoeding. De aangesloten klinieken bij Huidzorgzoeker maken veelal gebruik van een portal waarin van elke zorgverzekeraar de informatie opgenomen staat welke pakketten zij hebben. En dus wat dan de maximale vergoeding is voor laser-ontharen. Dus vraag het na.

NB: Bij verschillende klinieken op deze site kun je zien van welke leverancier de laserapparatuur gebruikt wordt. Dit zijn A-leveranciers. In combinatie met behandelaars/huidtherapeuten die geregistreerd staan in het Kwaliteitsregister Paramedici biedt dit de beste veiligheidsgarantie (en tevens de beste kwaliteitsgarantie).

Laser ontharen bij jou in de buurt?

Plan een intake