Pigmentvlekken behandelen
Inhoud
- Wat zijn pigmentvlekken?
- Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?
- Hoe worden pigmentvlekken behandeld?
- Hoe kun je zelf pigmentvlekken voorkomen?
Wat zijn pigmentvlekken?
Pigment is verantwoordelijk voor de kleur van je huid. Dat is in de regel egaal en goed verdeeld over de huid. Bij pigmentvlekken is dat niet het geval. Hier is sprake van een opeenhoping van pigment. Het zijn dus kleine donkere “vlekjes”. Synoniemen voor pigmentvlekken zijn ouderdomsvlekken, zonnevlekken, levervlekken of hyperpigmentatie. De benaming levervlekken staat los van “de lever” maar heeft alles te maken met de kleur van de vlekken.
Pigmentvlekken zijn niet schadelijk voor je gezondheid. Maar ze kunnen wel als storend ervaren worden. Hoewel pigmentvlekken overal op de huid kunnen voorkomen komen ze in de regel het meeste voor op gezicht, handen en armen.
Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?
Maar hoe ontstaat nu een opeenhoping van pigment (ook wel melanine genoemd) in de huid. De benamingen hiervoor verraden e.e.a.. Hieronder zetten we het op een rij voor je:
- Blootstelling aan de zon (uv-straling) zorgt voor een verhoogde productie aan pigment, op deze manier beschermt je huid je tegen de schadelijke uv-straling. Wanneer de verhoogde aanmaak van pigment plaatselijk te hoog is, ontstaan pigmentvlekken (ouderdomsvlekken).
- Hormonen zoals oestrogeen en progesteron zorgen voor een overproductie van melanine waardoor pigmentvlekken ontstaan. Dit heeft te maken met hormonale schommelingen door bijvoorbeeld een zwangerschap.
- Een trauma zoals een wondje, ziekte of medicatie kan er ook voor zorgen dat de aanmaak van het pigment gestimuleerd wordt.
Hoe worden pigmentvlekken behandeld?
De keuze van behandelmethode hangt af van de aard van de pigmentvlekken. Zijn het kleine dieperliggende pigmentvlekken of juist wat groter en meer aan de oppervlakte. De aangesloten klinieken zijn vaak voorzien van moderne apparatuur en up-to-date geschoolde behandelaars. Dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Laserbehandeling pigmentvlekken
Pigmentvlekken kunnen behandeld worden met een Q-switched laser, Nd:Yag laser of IPL (lichtflits apparaat). De laserbehandeling werkt door hoog geconcentreerd licht dat wordt geabsorbeerd door het pigment in de huid en omgezet wordt in warmte. Deze warmte verhit het pigment zodanig dat het zal afbreken, zonder het omliggende weefsel schade toe te brengen.
Peeling pigmentvlekken
Daarnaast kunnen je pigmentvlekken behandeld worden door middel van chemische peelings. De peeling wordt aangebracht op de huid en zorgt ervoor je pigmentvlekken verminderen en/of verdwijnen.
Hoe kun je zelf pigmentvlekken voorkomen?
We hebben de volgende tips voor je. Deze eigenlijk algemeen geldend, ook te voorkoming van verschillende soorten huidkanker. Rode draad: pas op voor te veel UV straling op je huid. Hier komen praktische tips:
- Als de zon schijnt: draag een hoed en gebruik een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30
- Tijdens zonne-piekuren, zo tussen 11:00 en 15:00 uur: blijf uit de zon
- Zonnebanken geven de nodige UV-straling af, vermijd deze dus
- Vitamine C beschermt de huid tegen zon-schade en verminderd het ontstaan van pigmentvlekken
- Drink voldoende water en gebruik een hydraterende crème. Een droge huid is gevoeliger en ontwikkeld sneller pigment.